ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ НАССР

 

Комунальний дошкільний навчальний заклад інтелектуального розвитку дитини

(ясла-садок) № 37 «Пізнайко»

Бердянської міської ради Запорізької області

 

НАКАЗ

 

27.09.2019                                                     м. Бердянськ                                                 

 

Про запровадження Системи управління

безпечністю харчових продуктів під час

організації харчування дітей в ЗДО №37

 

На виконання Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», наказу відділу освіти виконавчого комітету Бердянської міської ради від   26.09.2019 №137-аг «Про запровадження Системи управління безпечністю харчових продуктів під час організації харчування дітей в освітніх  закладах», Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР), затверджених наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01.10.2012 №590, з метою розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР), створення якісних та безпечних умов щодо організації харчування дітей у ЗДО №37 «Пізнайко»

 

НАКАЗУЮ:

 

1.     Створити в ЗДО №37 групу безпечності (групу НАССР) з розробки впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) у складі:

Координатор:

Рємєта Т.М., завідувач ЗДО №37 ;

Технічний секретар:

Назарук Л.М., вихователь-методист;

Члени робочої групи НАССР

Яценко О.П., сестра медична з дієтхарчування;

Вруцька Г.В., сестра медична старша;

Васильченко О.А. шеф-кухар;

Курило Л.В., комірник;

 

Федчиняк О.А., заступник завідувача з господарства

2.     Розробити, запровадити та застосувати документи та протоколи  Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) в ЗДО згідно з вимогами Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01.10.2012 №590, ДСТУ ISO 22000:2007 Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР). Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга  (ISO 22000:2005, IDT), ДСТУ ISO 9001:2015 «Системи управління якістю».


  1. Запровадити процедури для підтримання гігієни у всьому харчовому ланцюгу, які необхідні для виробництва та постачання безпечних харчових продуктів для споживання дитиною, а також правила поводження з харчовими продуктами.
  2.  Запровадити програми - передумови з урахуванням асортименту харчових продуктів, технологічних процесів.
  3.  Запровадити процедури вхідного контролю допоміжних матеріалів для переробки харчових продуктів, предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами.
  4. Затвердити Положення про групу безпечності (робочу групу НАССР) з розробки впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР). Додаток 1. До 27.09.2019.
  5. Визначити політику ЗДО №37 в області безпеки харчової продукції. Додаток 2.
  6. Затвердити асортимент харчової продукції, що виробляється в ЗДО №37відповідно до перспективного двотижневого меню. Додаток 3. До 27.09.2019.
  7. Затвердити у ЗДО №37  перелік обов’язкової документації НАССР. Додаток 4. До 10.10.2019.
  8. Координатору до 30.09.2019 приготувати і провести загальні збори колективу з метою роз’яснення необхідності та важливості створення в ЗДО Системи управління безпечністю харчових продуктів та ознайомлення персоналу з програмою її розробки та впровадження.
  9. Технічному секретарю Назарук Л.М.:

11.1.       До 01.10.2019 внести доповнення до посадових інструкцій членів робочої групи та  інших працівників закладу, які безпосередньо приймають участь в організації безпечного харчування дітей.

11.2.       Скласти календарний графік роботи групи  НАССР.

11.3.       Забезпечити протокольне оформлення рішень, що прийняті на засіданнях  групи  НАССР.

  1. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

 

Завідувач ЗДО №37                                                                                    Т.М. Рємєта

 

 

Додаток 1

До наказу «Про запровадження Системи управління безпечністю харчових продуктів під час організації харчування дітей в ЗДО №37»

від 27.09.2019 №_____

ЗатверджУЮ:

Завідувач ЗДО №37 «Пізнайко»

_____________ Т.М. Рємєта

 

 

 

Положення

про робочу групубезпечності (групу НАССР) з розробки,впровадження та застосуванняпостійнодіючих процедур, заснованих на принципах Системиуправліннябезпечністюхарчовихпродуктів (НАССР)

 

1. Загальні положення

1.1.        Це положення регулює діяльність групи НАССР в ЗДО

1.2.        Група НАССР створюється з метою здійснення координації діяльності ЗДО в області забезпечення функціонування та підтримки в робочому стані системи НАССР, що відповідає вимогам ДСТУ ISO 22000:2007 Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР). Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга  (ISO 22000:2005, IDT), ДСТУ ISO 9001:2015 «Системи управління якістю».

1.3.         Група НАССР створюється, реорганізується і ліквідується розпорядженням завідувача ЗДО.

1.4.        Члени групи НАССР в сукупності повинні мати достатні знання і  досвід в області технології управління якістю, обслуговування устаткування і контрольно-вимірювальних приладів, а також в частині нормативних і технічних документів на продукцію. 

1.5.        Група НАССР є постійно діючим органом, призначеним для вирішення питань, пов’язаних з:

-        Розробкою системи НАССР на основі вимог ДСТУ ISO 22000:2007 Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР). Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга  (ISO 22000:2005, IDT), ДСТУ ISO 9001:2015 «Системи управління якістю».

-      Впровадженням і підтримкою системи НАССР в робочому стані.

-      Формуванням концепції побудови і поліпшення якості продукції, що виготовляється в ЗДО та системи НАССР.

1.6.        У своїй діяльності  група НАССР керується внутрішніми і зовнішніми нормативними документами , наказами завідувача ЗДО, дійсним Положенням та іншими  нормативними документами.

1.7.        У своїх рішеннях група НАССР керується методами і підходами, певним стандартом ДСТУ ISO 9001:2015 «Системи управління якістю».

1.8.        Рішення, прийняті групою НАССР, є обов’язковими для виконання підрозділом і персоналом ЗДО після затвердження відповідними посадовими особами. При цьому подальші дії відповідальних осіб контролюються     групою НАССР аж до виконання рішень.

 

2.    Основні завдання групи НАССР

 

2.1.        Координація робіт зі створення, впровадження підтримці в робочому стані і вдосконалення системи управління якістю продукції на основі принципів НАССР.

2.2.        Розгляд питань, пов’язаних з підвищенням якості та безпеки продукції.

2.3.        Аналіз результатів моніторингу   системи НАССР.

2.4.        Правильне поєднання теоретичного та практичного досвіду.

2.5.        Групування та оцінюваннятехнічних даних, ідентифікація небезпечних чинників і критичних точок контролю.

2.6.        Оцінка ефективності функціонування системи НАССР.

2.7.        Планування заходів по постійному вдосконаленню системи НАССР.

 

3.     Структура

3.1.        Склад групи НАССР затверджується наказом завідувача ЗДО.

3.2.        До складу групи НАССР входять працівники згідно з наказом завідувача ЗДО.

3.3.        З числа членів групи НАССР призначається координатор і технічний секретар.

3.4.        При необхідності функції  координатора і технічного секретаря можуть бути суміщені.

3.5.        На засідання групи НАССР можуть запрошуватися фахівці будь-якого підрозділу ЗДО для більш глибокого розгляду питань порядку денного.

 

4.    Функції

4.1.        Координатор виконує наступні функції:

-        Формує склад робочої групи відповідно до сфери  застосування  та  потреб дослідження;

-        вносить зміни до складу робочої групи;

-        координує роботу робочої групи, забезпечуючи розроблення, впровадження та підтримування системи НАССР;

-        забезпечує дотримання розробленого та узгодженого плану робіт;

-        розподіляє види робіт та відповідальність за їх виконання;

-        доводить до виконавців рішення групи;

-        забезпечує охоплення всієї області розробки;

-        головує на засіданнях робочої групи і надає можливість вільно висловлювати свої думки кожному члену групи;

-        представляє робочу групу в керівництві організації.

4.2.        До обов’язків технічного секретаря входить:

-        Організація засідань групи НАССР.

-        Реєстрація членів групи на засіданнях;

-        Ведення протоколів рішень, прийнятих на засіданнях.

4.3.        Група НАССР виконує наступні функції:

-        Розробка та перевірка наявності  та  ефективності  задокументованих  актуалізованих  процедур:

o   Вимоги до стану будівель і приміщень (лінійний  рух  продукту  та  його  контроль має мінімізовувати перехресне забруднення від сировини до готових продуктів);

o   Контроль постачальників;

o   Специфікацій (нормативних документів);

o    Вимоги до виробничого обладнання  (все обладнання, що використовується у виробничому процесі, повинне бути виготовлене та встановлене відповідно до санітарно-гігієнічних принципів конструкції та проекту. Графіки його технічного обслуговування та калібрування мають бути встановлені та задокументовані).

o   Розробка вимог до процедур  чищення  та  дезінфекції   (всі  процедури  чищення  та  дезінфекції  обладнання  і  приміщень повинні задокументовуватися та виконуватися. Визначення списку осіб, відповідальних за санітарний стан).

o   Перевірка та розробка правил особистої гігієни, встановлених в закладі.

o   Проведення навчання  персоналу (весь персонал та інші особи, що заходять на територію ЗДО повинні дотримуватись  правил особистої гігієни). 

o   Контроль  хімікатів (задокументовання  процедури  щодо  окремого  зберігання та належного використання нехарчових хімікатів в ЗДО).

o   Контроль за шкідниками, визначення виду, запобігання їх появі, засоби профілактики та боротьби.

o   Отримання, зберігання  сировини і продукції  (всю сировину та готову продукцію потрібно запасати і зберігати за дотриманням відповідних санітарних умов та умов навколишнього середовища (температура та вологість) для забезпечення їхньої безпеки).

o   Документування  процедури  постачання та підготовлення питної води.

o   Контроль  транспорту для перевезення харчових продуктів.

-        Розробка ідентифікації небезпек.

-        Визначення критичних точок контролю.

-         Визначення здійснення системи моніторингу в критичних точках контролю.

-        Періодична перевірка (не менше одного разу на півріччя, зі зміною примірного двотижневого меню).

-        Щорічний розгляд та затвердження програми аудитів і аналіз її виконання.

-        Забезпечення залучення до діяльності з підтримки системи НАССР всіх  співробітників ЗДО.

4.4.        Внутрішні аудитори призначаються з членів робочої групи НАССР:

-        залучаються до ідентифікації небезпек;

-        залучаються до визначення критичних точок контролю;

-        здійснюють моніторинг в критичних точках контролю;

-        перевіряють операції в критичних точках контролю;

-        перевіряють зразки та виконуватиме процедури перевірки (аудиту).

5.    Організація робіт

5.1. Засідання групи НАССР проводяться за планом (не рідше одного разу на місяць (кожний третій четвер місяця)), розробленим координатором  групи  НАССР. Допускається проведення позапланових засідань з ініціативи координатора групи  НАССР або членів групи  НАССР за погодженням з координатором.

5.2. Координатор на підставі плану майбутнього засідання готує необхідні матеріали по порядку денному.

5.3. Технічним секретарем матеріали по порядку денному надаються членами групи  НАССР не пізніше 3-х днів до проведення засідання.

5.4. Члени  групи  НАССР представляють   координатору свої зауваження і пропозиції за матеріалами засідання не пізніше одного дня до засідання для включення їх в рішення.

5.5. Протокол засідань і прийнятих рішень готує секретар групи  НАССР , затверджує завідувач ЗДО, яка має право остаточної редакції рішення групи  НАССР. Протоколи зберігаються у секретаря, копія протоколу передається виконавцю.

6.    Права:

 

6.1.        Члени  групи  НАССР мають право:

-        Давати рекомендації щодо формування та реалізації політики.

-        Ініціювати рішення будь-яких проблем стосовно безпеки виробленої продукції.

-        Пропонувати для розгляду на засіданнях групи  НАССР питання, що стосуються підвищення ефективності функціонування системи НАССР.

7.    Відповідальність

7.1.        Члени  групи  НАССР і фахівці ЗДО, що залучаються  до її роботи несуть дисциплінарну відповідальність:

-        за не участь без поважної причини в засіданнях і не повідомлення про це заздалегідь технічного секретаря   групи  НАССР;

-        за несвоєчасне виконання доручень і рішень групи  НАССР.

7.2.        Технічний секретар несе дисциплінарну відповідальність    за несвоєчасне оформлення документів засідань  групи  НАССР.

7.3.        Координатор несе дисциплінарну відповідальність за невиконання обов’язків відповідно до пункту 4.1цього Положення.

 

 

 

 

 

 

Додаток 2

До наказу «Про запровадження Системи управління безпечністю харчових продуктів під час організації харчування дітей в ЗДО №37»

від 27.09.2019 №_____

ЗатверджУЮ:

Завідувач ЗДО №37 «Пізнайко»

_____________ Т.М. Рємєта

 

Політика

ЗДО №37 в області безпеки харчової продукції

 

мета: надавати харчову продукцію, яка відповідає українським і Міжнародним стандартам, задовольняє вимоги замовника: вихованців, батьків (законних представників).

Завдання ЗДО в області забезпечення системи якості та безпеки харчової продукції:

1.    Забезпечення безперервного вдосконалення процесу виробництва харчової продукції.

2.     Забезпечення стабільності якості продукції на всіх етапах її життєвого циклу.

3.    Постійне прагнення до підвищення якості та безпеки різноманітних видів харчової продукції.

4.    Підвищення ефективності використання ресурсів.

5.    Удосконалення системи менеджменту якості, розробки та впровадження системи управління якістю, заснованої на принципах НАССР.

6.    Надання споживачеві (вихованцям, батькам (законним представникам) контролюючим органам підтвердження відповідності продукції встановленим вимогам діючих стандартів та нормативів.

 

Шляхи вирішення основних завдань політики в області якості і безпеки продукції:

1.    Персональна відповідальність керівникаі співробітників, чия діяльність пов’язана з приготуванням і роздачею їжі, перед споживачем за якість   продукції.

2.    Постійна робота з постачальниками харчової сировини з метою поліпшення якості та безпеки продукції, що поставляється.

3.    Удосконалення форм і методів організації виробництва, підвищення рівня культури  виробництва харчової продукції.

4.    Підвищення рівня знань та професійної майстерності працівників, чия діяльність пов’язана з приготуванням і роздачею їжі.

5.    Удосконалення запобіжних дій і управління ними з метою забезпечення вимоги з безпеки і якості продукції.

6.    Регулярне проведення внутрішніх перевірок ефективності функціонування системи якості.

7.    Систематичний аналіз результатів спостережень задоволеності споживачів продукцією.

8.    Постійне поліпшеннясистеми менеджменту безпеки харчової продукції на основі принципів НАССР.

Члени робочої групи НАССР зобов’язуються постійно актуалізувати дійсну Політику, неухильно дотримуватися Політики, забезпечуючи її дотримання на всіх рівнях управління ЗДО шляхом вирішення  поставлених завдань.

Члени робочої групи НАССР також зобов’язуються забезпечити вільний доступ до цієї Політики в  області безпеки харчової продукції.

 

Завідувач ЗДО №37                                                                 Т.М. Рємєта

 

 

 

 

Додаток 4

До наказу «Про запровадження Системи управління безпечністю харчових продуктів під час організації харчування дітей в ЗДО №37»

від 27.09.2019 №_____

ЗатверджУЮ:

Завідувач ЗДО №37 «Пізнайко»

_____________ Т.М. Рємєта

 

ПЕРЕЛІК

обов’язкової документації НАССРу ЗДО №37 

 

1. Наказ по закладу від 27.09.2019 р. № ______ «Про запровадження Системи управління безпечністю харчових продуктів під час організації харчування дітей в ЗДО №37»

 

2. Положення про робочу групу безпечності (групу НАССР) з розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) (затверджено наказ від 27.09.2019 №_____)

 

3. План  розробки та впровадження системи НАССР

 

4. Описи готової продукції харчування  (страв)

 

5. Блок – схеми технологічних процесів в закладі

 

6. План – схема руху сировини, персоналу і готової продукції

 

7. Методологія оцінювання небезпечних чинників, аналізу допустимого ризику

 

8. Протокол ідентифікації та оцінювання небезпечних чинників, визначення критичних контрольних точок ( далі - ККТ)

 

9. Методологія визначення ККТ;критичні межі та їх обґрунтування

 

10.  План НАССР

 

11. Перелік стандартних санітарних робочих  процедур; стандартні санітарні робочі  процедури по закладу

 

12. Програми - передумови

 

13.Система моніторингу, процедури моніторингу кожної ККТ. ( Протоколи моніторингу ККТ)

 

14.Процедури застосування коригувальних заходів.(Протоколи впровадження коригувальних заходів)

 

15. Процедура валідації, верифікації. (Протоколи  валідації, верифікації)

 

16. Процедури управління документами НАССР

 

17. Протоколи нарадгрупи НАССР

  Дослідження свідчать, що останнім часом значно збільшилася кількість дітей дошкільного віку з підвищеною тривожністю. Однією з основних пр...